Holisztikus Energiakezelés

Holisztikus testmunka

A holisztikus szemléletű testmunka az embert egésznek tekinti, feltételezi  a test, szellem és érzelmek egységét. A jin és jang eredeti jelentése „a hegy árnyékos, ill. napos oldala”. A jin jelentéstartalma: föld, sötét, befogadó, megtermékenyülő, nő, anyag, mozdulatlanság, állandóság, éjszaka, hideg, ősz-tél, Hold, tér. A jang jelentése: ég, világos, megtermékenyítő, erő, férfi, energia, mozgás, változás, nappal, meleg, tavasz-nyár, Nap, idő. Jin és jang kölcsönösen feltételezi, létrehozzák és korlátozzák egymást, egymásba örökösen átalakulnak, megadva ezzel a természet dinamikáját.

Az emberben a testi, lelki és szellemi tényezők szoros egységben és kölcsönhatásban működnek. Nem képzelhető el egyik változása anélkül, hogy ne hatna ki a másik két tényezőre. Ezek dinamikus interakciója zajlik, a folyamatok mind szomatopszichés, mind pedig pszichoszomatikus irányba szerveződhetnek úgy, hogy közben a szellemi felkészültség javítja az egyén belső fittségét, tehát
csökkenti a kedvezőtlen folyamatok ütemét vagy számát. 

Napjainkra egyre nagyobb létjogosultságot nyer a tudatos életvezetés, a szabadidő tartalmas eltöltése. Az ember egyre gyorsabban érkezik azokra a helyekre, ahol egyre kevesebb időt tölt. Minden erővel az érkezésre és az indulásra koncentrálva kísértésbe esünk, hogy az ottlétet semmibe vegyük. Minél több ember van úton, annál nehezebbé válik találkozni velük. A célt – összejönni – eltiporja a gyorsaság. Aki meg akarja védeni ezt a célt, annak a lassúságot kell választania.” (Wolfgang Sachs, egyetemi tanár)

A tudatos lassítás, a lelassulás, az elmélyülés, a tudatosság filozófiája a slow mozgalomból ered. A slow mozgalom gyökerei a 20. század végi Olaszországba nyúlnak vissza, ahol Carlo Petrini vezetésével egy kis csoport tiltakozott a római Piazza di Spagna közelében megnyíló újabb gyorsétterem és a gyorsétkezés kultúrája ellen.
A figyelemfelkeltő kezdeményezés nyomán kezdetben a slow életforma középpontjában a táplálkozás állt, majd később új területeket hódított meg. A sport- és szabadidő szervezés, a környezet alakítás, az öltözködési trendek, az életmód reformok és az oktatás-nevelés is merített a slow értékrendszeréből, melynek legfontosabb alappillérei a lelassulás, az elmélyülés, a tudatosság, az egyszerűség, a nyitottság, az őszinteség, és a közösség.

A változás egy holisztikus folyamat része, amelyben az összetevők (testi-lelki-szellemi) egyensúlya és kölcsönhatása teremti meg az egységet. Amikor az egység bármelyik szintjén tudatosan változtatunk, az hatással van a másik két szintre és a változtatás-változás hatása jön létre.  A több szinten elkezdett változtatás, fejlődés hatása megsokszorozódik, kölcsönhatása erőteljesebbé válik.

Az emberi test egy csodálatosan megtervezett fizikai valóság.  Az anyagi világ része, annak megnyilvánulási formája, minden élettani funkciójával és igényével.  Anyag és forma – látható külső és belső részekkel. A láthatatlan külső és belső rész a tartalom, a lélek és a szellem. Az élet szikrája. Energia, ami az anyagot elevenné teszi, élettel tölti meg, értelmet ad a létezésnek.

„Ahogy kint, úgy bent – ahogy fent, úgy lent” 

–  Tabula Smaragdina alapvetését követve, ha a mi külső-belső, látható-láthatatlan részeink összehangolva, együttműködve, felismerve egymást önmagukban és egymást segítve dolgoznak, egészséges, boldog emberi lényekké válhatunk. 

Ha fájdalmunk vagy egyéb fizikai kellemetlenségünk van, akkor azok megkövetelik figyelmünket. Mert hiszen igen nehéz figyelmen kívül hagyni az egyértelműt, különösen ha ez még fájdalommal is jár. Egy alapos, holisztikus szemléletű testmunka segít bennünket abban, hogy fizikai szinten oldjuk a testünkben felgyülemlett góc pontokat és energetikai blokkokat.

A holisztikus szemlélet szerint a fizikai betegségek, fájdalmak egy nagyobb egyensúlyhiány tünetei, melynek vagy van, vagy nincs kiváltó fizikai gyökere. A holisztikus testmunka során ez azt jelenti, hogy a test egészét hangoljuk újra, ahol a betegségek a leggyakrabban manifesztálódnak. A holisztikus testmunkára tekintsünk úgy, mint egy folyamatos felfedező utazás, melyen több választ keresünk, és melyek hozzásegítenek a jobb, egészségesebb és teljesebb élethez és egyben egy csodálatos kényeztetés.

A holisztikus szemlélet igazából egyfajta életmód. Túlmutat a test és a szellem kapcsolatán, és azt keresi, hogyan érhetjük el és tarthatjuk meg a jólét érzését. Ez a szemlélet különösen nagyra tartja a jólét és az “egész-ség” fogalmát. Az egyén életének minden aspektusát figyelembe veszi: a fizikait, a mentálist, az általános és az érzelmi jólét érzését, valamint a spirituális értékeket és hitet is. Holisztikus megközelítéssel olyan eszközöket keresünk, melyek segítenek bevonzani vágyainkat és megtalálni személyes erőnket, hatalmunkat. Mert az, aki saját létében szeretne rátalálni az “egész-ségre”, az hamar megtanulja, milyen fontos ápolni a kapcsolatokat, törődni környezetünkkel és a bolygónkkal, elfogadni és tolerálni az emberek közötti különbségeket, és hogy mennyire lényeges, hogy könyörületes tudjon lenni másokkal kapcsolatosan.

A holisztikus szemlélet, mint az egység szimbóluma központi helyet foglal el hitvallásomban. Mivel szüntelenül változik minden, bennünk, rajtunk és körülöttünk, hiszek abban, hogy az ember is képes tudatosan a fejlődésre, a változásraVan, hogy könnyedén, van, hogy nehezen, néha belátással, néha kényszerből, akárhogy is van, de képes rá. Hiszem, hogy a holisztikus szemlélet egysége az emberi létezés tartópillére, minden bonyolultságával és ellentmondásával együtt. Hiszem, hogy a test-lélek-szellem egysége, kölcsönhatása és egyensúlya az ember eredendő, természetes állapota. E természetes állapot fenntartásának, helyreállításának és újraszervezésének a lehetőségét szeretném elérhetővé tenni, azok számára, akik egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élet elérése érdekében saját erőforrásukból kiépíthető fejlődési útra vállalkoznak.

Az energetikai- és testmunka fókuszában a test-szellem-lélek egysége áll tehát. Alapvető törekvésünk ennek a harmóniának és a szeretetnek a megtalálása, megtartása. A stressz okozta nehézségek hatására gyakran billenünk ki az egyensúlyunkból, s gyakran adunk teret az ún. szenvedésköreinknek. A holisztikus testmunka az örömmel és a könnyedséggel kapcsol össze bennünket. Azt közvetíti felénk, hogy öröm által is lehet fejlődni, s csak úgy érdemes élnünk, hogy élvezzük az életünket, s azt, akik vagyunk.

A holisztikus testmunka feladata, hogy oldja azokat a szervezet csontrendszerébe és vázizomzatába rögzült görcsöket, amelyek gátolják a spontán és szabad cselekvést, a gerincvelői folyadék áramlását. A gerincvelői folyadék az agyban termelődik. A koponyacsontok finoman, alig észrevehetően, de állandóan tágulnak és összeszűkülnek, hasonlóan a keresztcsonthoz. Ez a kiterjedési-összehúzódási folyamat tartja áramlásban a gerincvelői folyadékot a központi idegrendszerben, síkosan, rugalmasan és elektromos áramvezetésre alkalmasan tartva az idegeket. Az agy ugyanis elektromos impulzusokká alakítja a fizikai érzeteket, és a legkülönfélébb mozgásokra is (pl. a szempilla rebegtetése is ilyen) elektromos ingerek formájában készteti a testet. Az agy elektromos jelei a központi idegrendszerben a gerincvelői folyadék segítségével továbbítódnak a megfelelő agyterületekhez, ahol az idegek révén kiváltódik a kívánt mozgás.

Bizonyos esetekben szükség van arra, hogy a testi és lelki szinten egyaránt megtörténjenek az oldások, mert a test, a lélek és a szellem szoros kapcsolatban állnak egymással, így egészségünk ennek a hármasságnak az egyensúlyától függ. A holisztikus testmunka legfontosabb eleme, hogy a testben szabaddá váljon az energia áramlása, így biztosítsa az életenergia szabad áramlását.

Fontos, hogy a testünkben is kódolva legyen a szabadság, így bármilyen nehézséggel is találkozunk az életünkben, nem a szenvedésre figyelünk, hanem a gyógyulásra összpontosítunk. Az emberek energiáiban látott és érzékelt dolgoknak jelentőségük van. Megtanultam, hogyan fonjam össze a kezeim segítségével ezeket az energiákat, hogy a testmunka test-szellem-lélek szintjén megtörténjen.
Az anyag az energiát követi, ez az energiagyógyászat alaptörvénye. Ha az energiáink élénkek, akkor testünk is az. A lélek lényünk legfinomabb energiáinak forrása. Ez a szubtilis energia ad formát velünk kapcsolatban mindennek, a sejtjeinktől kezdve egészen az én-érzetünkig. Ha azt mondjuk, hogy a szellem a teremtés mindent átható, intelligens energiája, akkor a lélek ennek személyes szintű megnyilvánulása. A lélek és a szellem sokszor kifürkészhetetlen, rejtélyes, azonban mégis képesek vagyunk megtapasztalni őket a szeretet, az elmélkedés, a gyógyulás vagy a misztikus élmények energiáin keresztül.

Ha egy ember energiájával dolgozunk, akkor a lelket is megérintjük, nemcsak a testet. S minél mélyebbre jutunk saját lelkünkben, annál nagyobb mértékben azonosulunk a gyökereinkkel, amelyek egy egyetemes, egyesítő, intelligens szellemből erednek. És ezzel együtt a testünk is jobban érzi magát, hiszen van egy talaj, amiben a lelkünk virágba borulhat.

A holisztikus testmunka egy mély élmény, amelynek során konkrétan a testtel dolgozom együtt, hogy a megfelelő információáramlás a testben elinduljon, s a sejtjeink emlékezni kezdjenek az isteni önvalónkra.

Bejelentkezés előzetes egyeztetés alapján.
Kammerer Edina Bliss
+36 20 399 7177

edina.kammerer@gmail.com

A testmunka ára: 13 000 HUF
A testmunka időtartama: kb. egy óra
Választható helyszínek: Dunabogdány és Budapest (16.kerület, Cinkota)

Fotó: Tom Lenard

error: Content is protected !!